Hozzávalók:
- 1 ostya tortalap
- 3 tábla csoki
- tört pörkölt mogyoró ízlés szerint
- 1,5 dl tej
- 1-2 ek méz
- 10 dkg margarin
Krémhez:
- 4-5 ek cukor
- 4-5 cs vaníliás cukor
- 3,75 dl tej
- 1,5 cs zselatinpor
- 8 dl habtejszín
Karamellszószhoz:
- 12,5 dkg cukor
- 2 ek víz
- 0,75 dl habtejszín
- 2,5 dkg margarin
- csipet só
- 1/4 cs zselatinpor
Elkészítés:
- Gőz fölött megolvasztjuk a csokit és a vajat.
- Egyenként megkenjük az ostyalapokat a csokimázzal, és még mielőtt megkötne a máz, megszórjuk a pörkölt mogyoróval. Ha a két ostyalap megkenése közben kötni kezdene a máz, nyugodtan melegítsünk rajta. Ha megkentünk minden ostyalapot, tegyük őket hűvös helyre, hogy a máz megkössön.
- Elkészítjük a karamellszószt. Kis fazékba kimérjük a cukrot és hozzáadjuk a vizet. Melegítsük közepes hőfokon, amíg a cukor felolvad, majd kicsit nagyobb hőfokon aranybarnára karamellizáljuk. Félrehúzzuk, hozzáadjuk óvatosan a tejszínt, a vajat, a sót és a csomagolás alapján előkészített zselatinport. Visszatesszük a tűzhelyre és folyamatos kevergetés mellett összemelegítjük. Félretesszük, de nem hűtjük, nehogy a zselatin miatt idő előtt megkössön. Ha mégis el kezdene kötni kicsit melegítsünk rajta.
- Elkészítjük a krémet. A kétféle cukrot a tejhez adjuk. Utána előkészítjük a zselatinport a csomagolás alapján, majd ezt is hozzákeverjük a tejhez. A zselatin olvadásáig, folyamatos kevergetés mellett melegítjük a tejet. Langyosra hűtjük, ezalatt a tejszínt kemény habbá verjük. A langyos tejbe apránként belekeverjük a tejszínhabot, ügyelve arra, hogy jól összekeverjük. Kicsit állni hagyjuk.
- Addig befejezzük az ostyalapokat. A langyos tejbe elkeverjük a mézet. Megforgatjuk az ostyalapokat a csokis oldalukkal lefelé, és jó alaposan meglocsoljuk a mézes tejjel (azért ne áztassuk teljesen el).
- Majd három lapra teszünk a tejkrémből (persze nem a csokis oldalukra). 1 lapra kb a krém 1/6-od részét. Elegyengetjük a krémet, ezután a három lapra öntünk a karamellszószból (Ez lehet egy vastag csík, vagy 2 db vékonyabb, vagy akár össze vissza is). Ezután a megmaradt tejkrémet rátesszük a lapokra, szintén elegyengetjük. Végezetül a megmaradt ostyalapokat a csokis oldalukkal felfelé rátesszük, kicsit megnyomjuk. Majd irány a hűtő.
- Pár óra (kb 2 óra) múlva már fogyasztható is. :)
Kövess engem facebookon és instagrammon is :)